Terapie cu animale v 1.0

Terapia cu animale este una dintre modalitățile care ajută foarte mult persoanele cu diverse afecțiuni. Animalele de terapie sunt benefice în ameliorarea afecțiunilor fizice, dar și psihice; sunt ideale pentru a alina singurătatea persoanelor în vârstă, pentru a integra în colectivitate copiii timizi sau anxioși.

Însă, deși animalele sunt atât de benefice, sunt persoane care nu pot avea grijă de un prieten cu codiță. La aceștia s-a gândit o companie numită Tombot. Ei au creat un prototip de câine de terapie numit Jennie.

Jennie este perfectă pentru persoanele cu dizabilități (și nu numai), care nu pot avea grijă de un animal, fiind un robot care imită toate trăsăturile unui câine adevărat. Are blăniță moale, o expresie a feței adorabilă, latră, dă din coadă și răspunde la atingerile persoanei care o mângâie.

Medicii spun că acest robo-cățel îi poate ajuta pe pacienți să treacă mai ușor peste singurătate, anxietate sau stres la fel de bine ca un cățel adevărat.

Click aici pentru video

Prietenii cu codiță și impactul lor asupra sănătății tale

Am scris multe mărturii de la cititorii noștri, care ne-au povestit despre animăluțele lor de companie. Toți au ne-au spus cât de grozavă este viața alături de prietenul sau prietenii lor cu codiță; câtă bucurie aduc aceștia în viețile lor și cât de mult i-au alinat atunci când le-a fost mai greu.

Cu greu poți descrie în cuvinte bucuria pe care o simți atunci când cățelul tău te întâmpină dând din coadă și privindu-te cu ochi mari, iubitori; când pisica ta se tăvălește cu lăbuțele în sus așteptând să o mângâi pe burtică – semn de încredere totală; când pasărea pe care o îngrijești ți se așează pe umăr și „vorbește” cu tine; când hamsterul ți se cuibărește în palme sau peștișorii vin la marginea acvariului să te salute. Animalele de orice fel sunt prieteni necuvântători care îți oferă toată dragostea lor necondiționat. Și toată această dragoste oferită este foarte benefică pentru sănătatea ta fizica și mintală.

Iată doar câteva feluri în care prietenul tău cu codiță îți poate îmbunătății sănătatea:

Prietenul cu codiță nu te judecă

Nu trebuie să-i dai socoteală animaluțului de ce nu ai mai ieșit din casă de câteva zile, de ce nu te-ai pieptănat sau de ce nu ai spălat vasele. Nu trebuie să-l impresionezi cu realizările tale și nici să îi rezolvi problemele. Prietenul tău cu codiță te va iubi necondiționat și va fi fericit să stea cu tine.

Prietenul cu codiță îți este credincios

Când nu te simți prea bine sau când nu ai chef să fii sociabil, prietenul tău cu codiță îți este alături. Te ascultă liniștit când vorbești cu ei și le poți spune tot ce ai pe suflet fără să împrăștie vorba. Te calmează și, orice prostie ar face, nu poți sta supărat pe el.

Prietenul cu codiță te încurajează să fii mai activ

E adevărat că nu te poți plimba cu un peștișor, dar câinii, pisicile sau iepurii sunt mari iubitori de activități în aer liber.
Plimbatul câinelui poate fi considerat de mulți ca o activitate obligatorie, pe care trebuie să o facă, însă această puțină mișcare este benefică atât pentru tine cât și pentru animal. Pe lângă faptul că mișcarea te face mai sănătos, îți dă și posibilitatea de a socializa cu alți stăpâni de căței. Vorbind cu alte persoane despre cățelul tău, contribuie la ținerea sub control a anxietății sociale.

Grija față de un animal te face să ai mai multă grijă de tine

Dacă ai sau ai avut vreodată un animal, nu ai cum să nu știi privirea aceea cu ochi mari care îți spun „E timpul să mă hrănești!”. Animăluțele iubesc rutina, iar aceasta este benefică și pentru oameni. Prietenul cu codiță te va încuraja să te trezești dimineața, să mănânci, să te joci, să te culci la ore relativ fixe. Rutina dă scop și structură zilei, lucru foarte bun pentru ținerea sub control a depresiei și anxietății.

***

Dacă și dvs. vreți să ne împărtășiți poveștile prietenului sau prietenilor cu codită o puteți face AICI. Fie că au 2 sau 4 picioare, că piuie, miaună, chițăie sau latră, povestea dvs. dorim să inspire pe toată lumea. Mai ales, ne dorim să arătăm importanța unui companion în viața familiei, modul cum ne poate educa și poate ajuta la educația copiilor.
De asemenea, dacă v-a plăcut, dați LIKE paginii noastre de Facebook Profesori cu codita și împărtășiți-ne impresiile dvs. Și nu uitați să ne trimiteți câteva poze cu prietenul dvs. cu codiță la ham@profesoricucodita.ro

Terapia cu animale: ce este și care sunt beneficiile

Terapia cu animale presupune interacțiunea ghidată dintre o persoană și un animal dresat. La o astfel de terapie participă și persoana responsabilă de animal. Scopul terapiei cu animale este acela de a ajuta o persoană să se recupereze după o problemă de sănătate fizică sau psihologică.

Câinii și pisicile sunt animalele cele mai folosite în astfel de terapii, însă și peștii, porcușorii de guineea, caii sau alte animale, care îndeplinesc anumite condiții, pot fi animale de terapie. Tipul de animal este ales în funcție de scopul terapeutic al persoanei care necesită tratamentul.

Terapia cu animale se mai numește și terapie asistată de animale. Terapiile asistate de animale sunt deseori confundate cu activitățile asistate de animale. Diferența dintre acestea două este ca terapia asistată de animale este formală, structurată în sesiuni ce au ca scop atingerea unor ținte în tratament. Activitățile asistate de animale sunt în principal informale și se fac mai mult în scop recreațional.

Care sunt beneficiile terapiei cu animale

Interacțiunea cu un animal prietenos este de ajutor atât la nivel fizic cât și psihic. Acest tip de terapie ajută la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea în general a sănătății cardio-vasculare. Sunt eliberate endorfine care au efect de calmare. Ajută la diminuarea durerii fizice, reduce stresul și îmbunătățeste starea psihică.

Scopurile terapiei cu animale includ:

– Îmbunatățirea funcțiilor motorii și a mișcării
– Creșterea stimei de sine
– Îmbunătățirea capacității de comunicare
– Dezvoltarea aptitudinilor sociale
– Crește dorința de implicare în activități sociale
– Crește dorința de a face mișcare

Alte beneficii ale terapiei cu animale:

– Te face mai fericit, mai puțin depresiv și îmbunătățește perspectiva asupra vieții
– Nu te mai simți singur și izolat ținându-ți companie
– Nu te mai plictisești
– Reduce anxietatea calmându-te
– Ajută copiii să învețe empatia și afecțiunea

La Centrul Edulier, copiii cu dislexie beneficiază de terapie cu animale – ideală în cazurile de copii cu stima de sine scăzută și introvertiți. Cei patru căței – Verdi, Oscar, Mimi și Kosem – și pisica – Deedee – sunt prietenii și profesorii noștri cu codiță care îi învață pe cei mici să citească, să socializeze, să fie afectuoși și atenți la terapie.

 

#prietenicucodita – Doi câini + o pisică = O haită completă

O casă plină de animale e, așa cum ne povestește prietena noastră, una plină de râsete și bucurie. De asemenea, ne demonstrează că între câini și pisici există o prietenie srânsă.

Î: Copiii și părinții vor să vă cunoască. Ne puteți câteva rânduri despre dumneavoastră?

Sunt Dina, am (o formă ușoară de) dislexie, pe care am învățat s-o controlez, am crescut un băiat, avem 2 căței și-un motan.

Î: Aveți un animăluț: Ce animăluț este, cum îl cheamă și cum a intrat în viața dumneavoastră?

Acum avem 2 căței, Sunday (zisă Sandală) și Lupu, și un motan – Mișu. Toți trei adunați/salvați/adoptați. Rasa lor? Cea mai pură – plină de iubire și de recunoștință. Pe Sunday ne-a adus-o mama ei, avea cam 2-3 săptămâni și nu avea lapte pentru ea. Ne-a pus-o în prag și mă privea luuuuuung…. Pe Lupu l-am scos din ecarisaj. Un lup alb, demențial. Motanul Mișu, aruncat, avea o lună. Acum e parte din haită, mixed breed, canin-felină.

Î: Ne puteți spune o întâmplare haioasă cu prietenul necuvântător?

Multe au fost haioase, în fiecare zi fac ei ceva și reușesc să mă facă să râd. Acum câțiva ani, fiul meu l-a luat pe Lupu pe munte. Au mers kiometri buni, Lupu pleca, venea, se depărta, dispărea, până a obosit lemn. Și pentru că se însera, au trebuit să ia telecabina la coborâre, ceea ce Lupu n-a acceptat. Avea cam 35-40 kg. Luat pe sus, băgat în cabină cu greu, a fost tratat cu puțină slană de omul de acolo și s-a potolit. A adormit instantaneu la picioarele turiștilor, unii îngroziți de „fiară”, alții prietenoși. Revenit acasă, timp de trei zile a ieșit doar pentru nevoile naturale, restul timpului a dormit epuizat…

Î: Noi numim animalele de terapie și pe cele de companie Profesori cu codiță, pentru că suntem de părere că putem învăța foarte multe de la acestea. Ne puteți spune cum v-a ajutat prezența animăluțului în viața dumneavoastră și care a fost rolul lui terapeutic?

Toate animalele pe care le-am avut m-au ajutat enorm și m-au învățat multe. E drept că primirea unui animal în familie înseamnă un angajament pe viață (a lui sau a noastră), înseamnă schimbări de program, cheltuieli, griji, complicații. Dar… la pachet cu toate astea vin iubire, calm, recunoștință, responsabilizare, plimbări, râsete, joacă, răbdare, înțelegere. Am avut o perioadă grea, foarte grea și unul din căței nu s-a lăsat până nu m-a făcut să izbucnesc în râs și ne-am apucat să ne jucăm…

Î: Sunt destul de mulți părinți care sunt foarte reticenți să-și crească copiii în prezența animalelor. Ce îi puteți sfătui? Când e cel mai bun moment pentru a-ți lua un prieten cu patru lăbuțe?

Din punctul de vedere al copilului cel mai bun moment este când ajunge la 5-6 ani și când începe să înțeleagă că animalul nu e o jucărie, pe care „joaca” îl poate chinui/enerva. Din punctul de vedere al părintelui, ar fi atunci când își dă seama că-și poate asuma o responsabilitate în plus, când e suficient de matur să devină „pack leader”, șeful haitei, pentru că, până la urmă câinele are nevoie să știe de un șef. Cu pisicile e cam la fel în materie de copii mici, dar și puțin diferit, pentru că în mod normal ele stăpânesc casa. Un copil crește mult mai „întreg” cu un animal, mai responsabil, mai blând, mai înțelegător, mai tolerant. Reticența părinților vine de la dificultatea lor de a accepta și a-și asuma niște responsabilități suplimentare.

***

Dacă și dvs. vreți să ne împărtășiți poveștile prietenului sau prietenilor cu codită o puteți face AICI. Fie că au 2 sau 4 picioare, că piuie, miaună, chițăie sau latră, povestea dvs. dorim să inspire pe toată lumea. Mai ales, ne dorim să arătăm importanța unui companion în viața familiei, modul cum ne poate educa și poate ajuta la educația copiilor.
De asemenea, dacă v-a plăcut, dați LIKE paginii noastre de Facebook Profesori cu codita și împărtășiți-ne impresiile dvs. Și nu uitați să ne trimiteți câteva poze cu prietenul dvs. cu codiță la ham@profesoricucodita.ro

Vine, vine primăvara, de căței fugiți e plină țara

Site-urile de socializare sunt pline în ultimul timp de anunțuri disperate de la stăpâni de căței care și-au pierdut prietenii cu codiță. Acest lucru se întâmplă foarte des în această perioadă, deoarece începe perioada de împerechere, moment în care aproape toată „educația” primită de la stăpâni se duce pe apa sâmbetei. Din acest motiv Profesorii cu codiță s-au gândit să vă spună câteva lucruri de care să țineți seama astfel încât prietenul dvs. blănos să nu fugă și să nu se piardă.

Dacă stați la curte, inspectați gardul de jur împrejurul curții și astupați toate spațiile pe unde cățelul ar putea evada.

Cățelul trebuie microcipat. Dacă reușește să scape din supravegherea dvs. și este găsit de cineva, cățelul poate fi identificat și îl puteți găsi mult mai ușor.

De asemenea, este foarte benefic pentru găsirea cățelului ca acesta să aibă la gât o zgardă pe care să fie trecute toate datele dvs. de contact: numele cățelului, numele dvs., numărul dvs. de telefon și alte date pe care le considerați utile, ca de exemplu dacă are vreo afecțiune ce necesită supraveghere medicală.

Când vă plimbați este foarte important ca animalul să poarte lesă. În acest mod nu poate fugi prea departe. Indicat ar fi să poarte și botniță.

Nu în ultimul rând, este FOARTE IMPORTANT să vă sterilizați/castrați animalul. Dacă faceți acest lucru, câinele va ignora total această perioada de împerechere și nu va mai fugi. Sterilizarea/castrarea este recomandată de către toți medicii veterinari și nu poate fi înlocuită de nici o altă soluție temporară. Acest lucru este benefic și pentru sănătatea câinelui. Acesta nu va mai intra în conflict cu alți câini și nu se va mai răni.

#prietenicucodita: O casă fericită și plină de prieteni

Aceasta este o poveste plină de dragoste despre o casă mulți copilași și animăluțe. O poveste care ne dă o adevărată lecție despre adopția prietenilor cu codiță.

Î: Copiii și părinții vor să vă cunoască. Ne puteți câteva rânduri despre dumneavoastră?

Ruxandra Adriana Popa este numele meu, am 49 de ani. Am doi copii, acum adulți: un băiat de 25 de ani și o fată de 22 de ani. Animalele cu aripi sau patru picioare au făcut parte din viața noastră din totodeauna. Acum familia noastră este îmbogățită cu 4 membri: 3 pisici și un câine.

Î: Aveți un animăluț: Ce animăluț este, cum îl cheamă și cum a intrat în viața dumneavoastră?

Nyra, pisicuța născută și intrată în viața noastră din 2010. Într-o noapte de august din anul 2010, fiica mea a auzit sub geamul ei (locuiam într-un imobil la etajul 1 la acel moment) un mieunat stins și m-a rugat să mergem să vedem ce se întâmplă. Am coborat, “am luat urma” mieunatului și sub o mașina am descoperit o pisicuță mică cât palma, murdară și foarte speriată. Am luat-o în casă. Am observat că sărăcuța își târa un picioruș și în spate… era rupt. A doua zi în cabinetul medicului veterinar am aflat că era rupt și a fost nevoie de operație pentru a putea merge bine. Operația a fost un succes, nefiind nevoie să i se mai scoată tija, care a fost asimilată de organismul ei. Pisicuța noastră putea să sară și să alege nestingherită prin casă.

Merlin – motan. În ianuarie 2013, o prietenă, știind că o avem pe Nyra, m-a întrebat dacă vreau să mai adopt un pisicuț simpatic, găsit de ea lângă un chioșc de ziare în Craiova. Am acceptat, cu condiția ca Nyra să îl accepte. Nyra a fost încântată de noul ei partener de joaca (mult mai mic – când a venit la noi nu avea mai mult de 2 luni).

Luna – cățea Malamut de Alasca. În vara lui 2015, câteva zile la rând am auzit mai ales noaptea plânsetul disperat al unui câine dincolo de gardul casei în care locuim. Într- una din nopți bietul câine a scos niște sunete cumplite… după care s-a așternut liniștea. A doua zi liniște în curtea vecină… am crezut că bietul câine s-a stins. După vreo două zile sunetele disperate au reapărut și am hotărât să mergem peste vecini să aflăm ce se întâmplă. Am descoperit un biet câine ținut legat cu niște sârme la gât, hrănit cu niște coji de pâine, amărât și murdar. I-am amenințat pe ticăloșii noștri vecini cu Poliția animalelor și după îndelungi tergiversări și negocieri spunând că este un câine rău și de aceea este ținut în lanțuri, au acceptat să ni-l vândă. Ne-am îmbogățit viața cu o minune de cățel, despre care ulterior am aflat ca este Malamut de Alasca. Dus la veterinar, vaccinat, hranit corespunzător este o minune de cățel. Este fantastic cât de recunoscător și iubitor poate fi un câine salvat.

Tărăboi – motan. În decembrie 2018, într-o noapte geroasă, a sărit în mașina unor prieteni și nu a mai vrut să coboare. Cum să lași în frig un suflețel atât de mic? L-au luat cu ei și pentru că ei călătoresc foarte mult, l-au adus la noi, cu acceași condiție ca veteranii noștri să îl accepte. A trecut aproape o lună de când este la noi și este “integrat“ în grupul nostru cu 4 picioare.

Î: Ne puteți spune o întâmplare haioasă cu prietenul necuvântător?

Nyra a ajuns la noi în apropierea zilei fiicei mele. Ea a primit de la o colegă de școală, de ziua ei, un ursuleț de pluș, care în aceeași zi a dispărut subit. După mai bine de o săptămână am descoperit hoțul: Nyra la ascuns sub patul fiicei mele și dormea cu el. Și acum, după atâția ani, tot al ei este și îl plimbă prin casă de colo-colo.

Î: Noi numim animalele de terapie și pe cele de companie Profesori cu codiță, pentru că suntem de părere că putem învăța foarte multe de la acestea. Ne puteți spune cum v-a ajutat prezența animăluțului în viața dumneavoastră și care a fost rolul lui terapeutic?

Pentru fiica mea, dar pentru noi toți membrii familiei a însemnat responsabilizare, atenție la nevoile celorlalți. Nyra a devenit prietena nedesparțită a fiicei mele, cu care cu siguranță a împărtășit toate poveștile, întâmplările, gândurile, bucuriile. Și acum când este plecată la facultate în altă țară întreabă mereu de prietenii ei și abia așteaptă să vină să îi smotocească un pic pe toți 4.

Î: Sunt destul de mulți părinți care sunt foarte reticenți să-și crească copiii în prezența animalelor. Ce îi puteți sfătui? Când e cel mai bun moment pentru a-ți lua un prieten cu patru lăbuțe?

Cred că după vârsta de 10 ani ar fi mai potrivit, dacă este să aleagă părinții momentul în care un animal intră în familie. La noi i-am integrat rând pe rând, cu toții având responsabilități în ceea ce îi privește: hrănit, plimbat, mers la veterinar, curățat după ei și nu în ultimul rând periat și jucat. Responsabilitățile când au un animăluț sunt multiple și trebuie tratate ca atare, deci cred că în momentul în care copiii încep să înțeleagă ce presupune un partener necuvântător (patruped și nu numai) trebuie luat.

***

Dacă și dvs. vreți să ne împărtășiți poveștile prietenului sau prietenilor cu codită o puteți face AICI. Fie că au 2 sau 4 picioare, că piuie, miaună, chițăie sau latră, povestea dvs. dorim să inspire pe toată lumea. Mai ales, ne dorim să arătăm importanța unui companion în viața familiei, modul cum ne poate educa și poate ajuta la educația copiilor.
De asemenea, dacă v-a plăcut, dați LIKE paginii noastre de Facebook Profesori cu codita și împărtășiți-ne impresiile dvs. Și nu uitați să ne trimiteți câteva poze cu prietenul dvs. cu codiță la ham@edulier.ro

 

Terapia asistată de animale: Ce este și cum ajută?

Animalele ne fac de fiecare dată inima să palpite și au, de asemenea, calitatea de a aduce bucurie în viața noastră. O altă calitate deosebită a animalelor este aceea că pot să scadă semnificativ nivelul de stres și să asiste persoanele cu probleme psihice, fizice și pe cei cu tulburări de învățare.

Ce este terapia asistată de animale?

Este o opțiune de terapie care implică ajutorul animalelor ca metodă de tratament. Este folosită pentru a îmbunătăți aptitudinile sociale, cognitive, fizice, mentale și emoționale ale persoanelor. În funcție de nevoile persoanei, se pot folosi diferite tipuri de animale. Acestea includ animale marine, animale de fermă, animale exotice și, bineînțeles, binecunoscutele animale domestice, ca pisici și câini. La Centrul Edulier îi puteți găsi pe cei doi căței de terapie – Oscar și Verdi, și pe singura pisică de terapie din România – Deedee.

Pentru că nu pot vorbi, aceste animale asigură o zonă de confort, fără prejudecăți, pentru cei care se luptă cu tulburările de învățare sau cu alte probleme psihice.

Terapia asistată de animale poate avea loc în diferite locuri, că de exemplu acasă sau la centre specializate, care oferă acest tip de terapie. De asemenea, Centrul Edulier oferă terapie asistată de animale pentru copiii cu tulburări de învățare, iar rezultatele cu animalele pe care le avem au fost impresionante.

Sunt diferite beneficii care pledeaza în favoarea terapiei asistate de animale. Acest tip de terapie poate îmbunătăți atât sanatatea mintală, cât și sănătatea fizică. De asemenea, se poate aplica cu succes în fizioterapie sau ca suport în tulburările de învățare.

Sănătate mintală:

– Crește stima de sine și capacitatea de a avea grija de sine
– Încurajează comunicarea
– Scade sentimentele de anxietate, izolare și doliu
– Scade sentimentul de singurătate
– Crește socializarea
– Poate ajuta copiii să treacă peste traume emoționale și dificultăți de vorbire
– Reduce nevoia de medicație
– Îmbunătățește voința persoanei de a se duce la terapii individuale sau de grup
– Crește încrederea, munca de echipa și empatia
– Ajută în cazul depresiei

Sănătate fizică:

– Reduce semnificativ tensiunea și riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral
– Reduce orice tip de durere fizică
– Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară
– Mângâierea unui animal crează automat o stare de relaxare în corp (acest lucru ajută la micșorarea dozelor de medicamente de care o persoană are nevoie pentru a combate anxietatea sau a oricăror alte tipuri de medicamente care ar ajuta-o să se relaxeze)

Fizioterapie:

– Crește și îmbunătățește calitățile motrice
– Asigură o mai mare motivare de a vrea să exerseze și să se miște pe o perioadă mai lungă de timp
– Mărește mișcarea articulațiilor datorită interacțiunii
– Îmbunătățește timpul de recuperare

Tulburări de învățare:

– Mărește încrederea de sine
– Crește capacitățile copiilor de a citi
– Asigură un mediu sigur, fără stres și fără prejudecăți
– Ajută copiii să se concentreze mai bine
– Copiii vor fi mai puțin conștienți de tulburarea pe care o au
– Încurajează dragostea de învățătură și pentru citit

Terapia asistată de animale tratează o varietate mare de afecțiuni și tulburări, iar cuvantul cheie aici este „tratează”, NU „vindecă”. Dacă acest tip de terapie ar vindeca afecțiuni grave, probabil lumea ar fi un loc mai bun, însă, din fericire, ne putem încă bucura de afecțiunea animalelor din jurul nostru.

#prietenicucodita – Ame și Pica, două pisici gri, grăsuțe, grațioase

La birou am tot fost rugată să spun și eu povestea pufoșeniilor mele, să dau exemplu, nu doar să pretind de la prietenii noștri să ne spună poveștile lor. Iată momentul în care grăsuțele mele gri și grațioase intră în scenă.

Î: Copiii și părinții vor să vă cunoască. Ne puteți spune câteva rânduri despre dumneavoastră?

Buna! Eu sunt Mari, persoana care v-a stresat până acum și de-acum încolo cu aceste întrebări. Iubesc foarte mult animalele și în special pisicile.

Î: Aveți un animăluț: Ce animăluț este, cum îl cheamă și cum a intrat în viața dumneavoastră?

Din fericire am două pisici desăvârșite, maidaneze imperiale – Pica și Ame. Le-am pus nume scurte în speranța ca la un moment dat vor și răspunde la ele. Câteodată o fac; de cele mai multe ori, nu. Le-am adus de la țară, fiind ultimele doua pisici dintr-o „tranșă” de pui cu care se pricopsiseră ai mei și din care reușiseră să le dea în plasament pe cele mai frumoase. Astea două erau, probabil, cele mai banale pisici din lume – gri cu alb – și nu au încântat pe nimeni, așa că am zis că le iau eu că doar nu le duc la concurs. Le-am adus acasă când aveau 6 luni pentru că voiam să fie suficient de mari încât să se descurce singure cât timp eram eu plecată la serviciu – adică să poată mânca hrană umedă și uscată și să se ducă la litieră. Le-am făcut „ITP-ul” la veterinar și am descoperit că au râie auriculară, de care, din fericire, au scăpat rapid.

Î: Ne puteți spune o întâmplare haioasă cu prietenul necuvântător?

Întâmplările haioase sunt haioase acum, pentru că atunci când s-au întâmplat nu prea îmi venea să râd. De exemplu, când le-am adus, pentru că nu cunoșteau casa, au hotarât să se ascundă după un șifonier masiv în spatele căruia au stat cam o jumătate de zi, până cand le-a răzbit foamea, setea și alte nevoi. Apoi ne-a trebuit vreo lună să ne sincronizăm orele de somn: ele dormeau ziua și se jucau toată noaptea, când eu încercam să dorm. Sau diverse:
– au fantezii cu cel puțin o jardinieră sau un ghiveci de flori pe care îl sapă. Doar îl sapă.
– sunt înnebunite după pungi fâșâitoare pe care le scot de oriune pot
– atacă orice cutie de carton pe care o sfâșie în bucățele mici
– dorm câteodată în mijlocul hainelor mele din dulap, deși au pernuțele lor
– nu le place culoarea albastru. Nu e o glumă. Am cumparat doua perne asemănătoare special pentru ele: una roșie și una albastră. Pe cea roșie își doresc amândouă să stea, iar pe cea albastră stau doar daca pun o față de pernă roșie pe ea.

Î: Noi numim animalele de terapie și pe cele de companie Profesori cu codiță, pentru că suntem de părere că putem învăța foarte multe de la acestea. Ne puteți spune cum v-a ajutat prezența animăluțului în viața dumneavoastră și care a fost rolului terapeutic?

Astropufii (unul din zecile de nume de alint pe care le au) sunt extraordinari! E minunat să vii de la serviciu și să fii întâmpinat de două blănoase care se tăvălesc pe jos. Asta de obicei, pentru că atunci când sunt prea leneșe trimit un mesager postând în mijlocul holului de la intrare o jucărie. E grozav să le iei în brațe și să le simți moi și blânde. În plus nu pare deplasat să vorbești singur prin casă pentru că poți spune că vorbești cu pisicile. Sunt niște monstruleți care te echilibrează.

Î: Sunt destul de mulți părinți care sunt foarte reticenți să-și crească copiii în prezența animalelor. Ce îi puteți sfătui? Când e cel mai bun moment pentru a-ți lua un prieten cu patru lăbuțe?

Pe vremea mea… Glumesc și nu prea. Cred că depinde mult de vulnerabilitatea copilului: dacă are alergii, imunitate scăzuta sau nu știu ce alte probleme medicale unde nu e indicată prezența unui animal. În primul rând cred că un copil trebuie să fie învățat să se comporte cu un animal, să nu îl considere o jucărie vie. Apoi părinții să fie conștienți că marea responsabilitate a întreținerii și îngrijirii animalului va fi pe ei. Dacă aceste lucruri sunt ok, prezența unui animal nu cred că va putea fi decât benefică pentru un copil. Cum la fel de benefic ar fi pentru copil să vadă și alte animale și să trăiască puțin printre ele: capre, oi, vaci, cai, găini, rațe etc. Pentru că una e să le vezi în poze și la TV, și alta e să le vezi pe viu.

***

Dacă și dvs. vreți să ne împărtășiți poveștile prietenului sau prietenilor cu codită o puteți face AICI. Fie că au 2 sau 4 picioare, că piuie, miaună, chițăie sau latră, povestea dvs. dorim să inspire pe toată lumea. Mai ales, ne dorim să arătăm importanța unui companion în viața familiei, modul cum ne poate educa și poate ajuta la educația copiilor.
De asemenea, dacă v-a plăcut, dați LIKE paginii noastre de Facebook Profesori cu codita și împărtășiți-ne impresiile dvs.

#prietenicucodite – Anja, dragoste la prima vedere

Continuăm seria poveștilor despre prietenii blănoși tot cu o pisicuță și tot cu o British Shorthair. Anja – pe numele ei – este o minune ce pare trimisă din cer, blândă, jucăușă și drăgăstoasă.

1. Copiii și părinții vor să vă cunoască. Ne puteți câteva rânduri despre dumneavoastră?

Sunt una din persoanele fericite care are în viața ei un copil blănos, numele meu Danka.

2. Aveți un animăluț: Ce animăluț este, cum îl cheamă și cum a intrat în viața dumneavoastră?

Pufoșenia mea este o pisicuță British Shorthair blue, de care m-am îndrăgostit la prima poză.
A apărut în viața mea să îmi aline durerea cauzată de moartea tatălui meu… de fapt cred că tata mi-a trimis-o.
Mai mult, anul acesta a devenit mămică, a avut două bebeline superbe pe care le-a crescut impecabil, iar acum sunt răsfățate și iubite în noile familii alături de copii.

3. Ne puteți spune o întâmplare haioasă cu prietenul necuvântător?

Anja Unique, pisicuța mea, în fiecare seară vrea să ne jucăm.
Se ascunde apoi mă miaună să o caut.

4. Noi numim animalele de terapie și pe cele de companie Profesori cu codiță, pentru că suntem de părere că putem învăța foarte multe de la acestea. Ne puteți spune cum v-a ajutat prezența animăluțului în viața dumneavoastră și care a fost rolul lui terapeutic?

Sunt o persoană colerică, iar Anja îmi oferă calmul și relaxarea ce îmi echilibrează viața, toarce, are multe drăgălășenii care mă fac să o iubesc exact ca pe un copil blănos.

5. Sunt destul de mulți părinți care sunt foarte reticenți să-și crească copiii în prezența animalelor. Ce îi puteți sfătui? Când e cel mai bun moment pentru a-ți lua un prieten cu patru lăbuțe?

Pisicuțele sunt foarte bune bone și cunosc multe persoane care au pisicuțe chiar înainte de a avea copii și în momentul apariției copilului a devenit prietena de nedespărțit a puiului de om.
Chiar, puii Anjei au mers în familii unde sunt copii și se înțeleg de minune.

***

Dacă și dvs. vreți să ne împărtășiți poveștile prietenului sau prietenilor cu codită o puteți face AICI. Fie că au 2 sau 4 picioare, că piuie, miaună, chițăie sau latră, povestea dvs. dorim să inspire pe toată lumea. Mai ales, ne dorim să arătăm importanța unui companion în viața familiei, modul cum ne poate educa și poate ajuta la educația copiilor.
De asemenea, dacă v-a plăcut, dați LIKE paginii noastre de Facebook Profesori cu codita și împărtășiți-ne impresiile dvs.

#prietenicucodita – Amal și Freya în dulapul-capcană

Alexandra a acceptat să ne povestească despre cele două pisici ale ei – Amal și Freya – și împlinirea pe care acestea o aduc în viața ei. Sunt pisici de rasă foarte jucăușe, dar și foarte afectuoase în momente esențiale.

1. Copiii și părinții vor să vă cunoască. Ne puteți câteva rânduri despre dumneavoastră?

Sunt Alexandra, am 32 de ani, în timpul zilei mă ocup cu organizarea de evenimente, iar în timpul liber mă bucur de cei dragi și de blănoasele casei.

2. Aveți un animăluț: Ce animăluț este, cum îl cheamă și cum a intrat în viața dumneavoastră?

Am două pisici din rasa British cu păr lung, ambele fete. Una este Amal, cealaltă este Freya. Amal a apărut în viața mea în urmă cu doi ani, la câteva luni după ce pierdusem o altă blănoasă, ce îmi fusese suflet peste 18 ani. Amal fost ca o gură de aer proaspăt și mi-a readus zâmbetul.
În urmă cu câteva luni, pentru că ne doream ca Amal să aibă o surioară, am luat-o pe Freya, care acum are șapte luni.

3. Ne puteți spune o întâmplare haioasă cu prietenul necuvântător?

În sufrageria noastră există un dulap, sub scara interioară, ce are un spatiu gol în spatele său, chiar sub scară. Ironia sorții a făcut ca ambele blănoase să treaca prin aceeași experiență, în perioade diferite. Au sarit după dulap, pentru că știți că aceste mici feline au talentul de a se cățăra și în cele mai imposibile locuri, și n-au mai putut să iasă. Ca să nu demontam dulapul, le-am întins o pătură. Prietenul meu stătea la un capăt al dulapului, la bază, eu la „ieșire”, în partea de sus, cocoțată pe un scaun, cu o patură pe care am atârnat-o pentru a ademeni blănoasele, cu speranța că se vor agăța de ea. Și s-au agățat, pentru că pisicile sunt foarte istețe. La final, am putut spune că a fost amuzant, dar în timp ce căutam soluții sa le scoatem…nu prea. E ok, am izolat spațiul, ca să nu mai avem surprize :))

4. Noi numim animalele de terapie și pe cele de companie Profesori cu codiță, pentru că suntem de părere că putem învăța foarte multe de la acestea. Ne puteți spune cum v-a ajutat prezența animăluțului în viața dumneavoastră și care a fost rolului terapeutic?

Pisicile, la fel ca și câinii, au simțuri pe care oamenii nu le au. Simt când ești fericit, când ești trist, când ești bolnav și-ți stau alături. Se spune că energia pe care o emană torsul pisicilor are efect calmant. Cei care au astfel de necuvântătoare pot confirma. Pentru mine, pisicile reprezintă relaxare, zâmbet, joacă, iubire în cea mai pură formă.

5. Sunt destul de mulți părinți care sunt foarte reticenți să-și crească copiii în prezența animalelor. Ce îi puteți sfătui? Când e cel mai bun moment pentru a-ți lua un prieten cu patru lăbuțe?

Aș recomanda oricărui părinte să își învețe copilul să iubească animalele, să le ocrotească, să le îngrijească, să le salveze atunci când au nevoie, să se joace cu ele. Ele au nevoie de foarte puțin din partea oamenilor, dar ceea ce oferă este înzecit. Să le ia animale oricând, oricât de mici ar fi. Ideal ar fi un pui, dacă discutăm despre copii foarte mici. Astfel, se formează împreună, iar acomodarea ar putea fi foarte ușoară. Am văzut multe cazuri de bebeluși care au crescut împreună cu câte un necuvântător și au făcut-o frumos. Sau copii care au apărut când în viața părinților deja exista un animal.

Iar dacă vârsta copilului este mai mare, un animal are rolul și de a responsabiliza. Fie că vorbim despre scos afară (câinele), schimbat litiera (pisică), periat, hrănit, educat, jucat. Indiferent de momentul ales, un animal o să dăruiască un singur lucru, dar cel mai important: iubire neconditionată.

***

Dacă și dvs. vreți să ne împărtășiți poveștile prietenului sau prietenilor cu codită o puteți face AICI. Fie că au 2 sau 4 picioare, că piuie, miaună, chițăie sau latră, povestea dvs. dorim să inspire pe toată lumea. Mai ales, ne dorim să arătăm importanța unui companion în viața familiei, modul cum ne poate educa și poate ajuta la educația copiilor.
De asemenea, dacă v-a plăcut, dați LIKE paginii noastre de Facebook Profesori cu codita și împărtășiți-ne impresiile dvs.