Terapia cu animale: ce este și care sunt beneficiile

Terapia cu animale presupune interacțiunea ghidată dintre o persoană și un animal dresat. La o astfel de terapie participă și persoana responsabilă de animal. Scopul terapiei cu animale este acela de a ajuta o persoană să se recupereze după o problemă de sănătate fizică sau psihologică.

Câinii și pisicile sunt animalele cele mai folosite în astfel de terapii, însă și peștii, porcușorii de guineea, caii sau alte animale, care îndeplinesc anumite condiții, pot fi animale de terapie. Tipul de animal este ales în funcție de scopul terapeutic al persoanei care necesită tratamentul.

Terapia cu animale se mai numește și terapie asistată de animale. Terapiile asistate de animale sunt deseori confundate cu activitățile asistate de animale. Diferența dintre acestea două este ca terapia asistată de animale este formală, structurată în sesiuni ce au ca scop atingerea unor ținte în tratament. Activitățile asistate de animale sunt în principal informale și se fac mai mult în scop recreațional.

Care sunt beneficiile terapiei cu animale

Interacțiunea cu un animal prietenos este de ajutor atât la nivel fizic cât și psihic. Acest tip de terapie ajută la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea în general a sănătății cardio-vasculare. Sunt eliberate endorfine care au efect de calmare. Ajută la diminuarea durerii fizice, reduce stresul și îmbunătățeste starea psihică.

Scopurile terapiei cu animale includ:

– Îmbunatățirea funcțiilor motorii și a mișcării
– Creșterea stimei de sine
– Îmbunătățirea capacității de comunicare
– Dezvoltarea aptitudinilor sociale
– Crește dorința de implicare în activități sociale
– Crește dorința de a face mișcare

Alte beneficii ale terapiei cu animale:

– Te face mai fericit, mai puțin depresiv și îmbunătățește perspectiva asupra vieții
– Nu te mai simți singur și izolat ținându-ți companie
– Nu te mai plictisești
– Reduce anxietatea calmându-te
– Ajută copiii să învețe empatia și afecțiunea

La Centrul Edulier, copiii cu dislexie beneficiază de terapie cu animale – ideală în cazurile de copii cu stima de sine scăzută și introvertiți. Cei patru căței – Verdi, Oscar, Mimi și Kosem – și pisica – Deedee – sunt prietenii și profesorii noștri cu codiță care îi învață pe cei mici să citească, să socializeze, să fie afectuoși și atenți la terapie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *