Adolescenții și animalele lor

Un interviu minunat realizat de prietena noastră, Gabriela GÂRJOABĂ unei adolescente iubitoare de #profesoricucodiță

Maria: Mi se întâmplă să intru în casele unor oameni care nu au animale și să simt un fel de gol

Zilele trecute am băut un ceai cu fata unei prietene, Maria, o adolescentă sensibilă și amuzantă. Din vorbă în vorbă, am ajuns la subiectul animăluțe. Am aflat că Maria are, la fel ca mine, un cățel și o pisică, și că, la fel ca mine, își adoră prietenii cu patru lăbuțe. Ne-a plăcut mult să vorbim despre asta, așa că i-am propus să facem un interviu, mai în joacă, mai în serios, pe tema asta. Mi-a zâmbit și mi-a spus emoționată că nu i s-a mai luat un interviu până acum. Printre răspunsuri, mi-a arătat câteva poze cu prietenii ei blănoți și devenea din ce în ce mai entuziasmată să îmi împărtășească din experiența ei, atât momentele frumoase, cât și încercările prin care a trecut.

Gabriela: Îți amintești prima ta interacțiune cu un animăluț?

Maria: Când aveam un an sau doi, mama mea a găsit pe stradă un pui de porumbel care nu putea să zboare. Avea o aripă ruptă. S-a gândit să îl ia acasă, să îl îngrijească și să îi dea, ulterior, drumul. Mi-a povestit mereu cum s-au amuzat de faptul că atunci când a ajuns acasă cu porumbelul și l-am văzut, am arătat cu degetul spre el, zâmbind și am spus Miau. Cred că îmi doream o pisică. Așa i-a și rămas numele: Porumbelul Miau. Ne înțelegeam bine, îl alergam mereu prin casă. El nu putea să zboare, așa că țopăia după mine. Și făcea caca sub patul meu.

La 5 ani după ce Miau s-a vindecat și a zburat, am primit un nou animăluț. De data asta era chiar o pisică, Sara. Îmi doream mult una. Dar experiența asta a fost neplăcută.

Gabriela: Neplacută? În ce sens?

Maria: Îmi plăcea mult de pisica mea, atât de mult încât nu o lăsam prea des în pace. Voiam să mă joc cu ea încontinuu, o trăgeam de coadă, iar asta o făcea să se enerveze des și mă zgâria câteodată, știi cum sunt pisicile.. Eram mică, nu înțelegeam de ce mă respinge. Acum știu că tratam ca pe o jucărie. Apoi s-a întâmplat ceva. Când aveam vreo opt ani, cred, a venit la mine un prieten de joacă și, fără să își dea seama, s-a așezat pe fotoliu, fără să vadă pisica cuibărită sub așternut. Sara s-a speriat foarte tare, a sărit de sub pătură și m-a atacat, fără să știe că nu eu i-am făcut rău. M-a zgariat, sărăcuța pisică, din cap până în picioare. Mama nici nu a trebuit să insiste să mergem la spital, am vrut de bună-voie și am acceptat vaccinul. A fost nasol, încă am cicatrici.

Gabriela: Și ce s-a întâmplat cu Sara?

Maria: După incidentul deloc plăcut, mi s-a facut foarte frică de ea. Nici ea nu mă mai tolera, așa că am dat-o unui medic veterinar care s-a oferit să o adopte. Din păcate, nu mai puteam locui împreună, deși am încercat. Cum treceam pe lângă ea, începea să mă scuipe și își lua poziția de atac. Am rămas marcată mult timp de ce s-a întâmplat.

Gabriela: Cum este astăzi interacțiunea ta cu animalele?

Maria: Exact. Pe câine l-am luat la recomandarea medicului veterinar care a adoptat o pe Sara. Mi-a spus că un Golden Retriever ar fi terapeutic, că mi-ar vindeca frica de animale. Așa a și fost. S-a întâmplat treptat. În primii ani, am trăit cu convingerea că ador câinii, dar că încă sunt reticentă față de pisici. După ceva timp, l-am găsit pe motanul Newman. L-am îndrăgit din primul moment. I-am spus mamei: „De el îmi place. Pe el îl luăm”. Ea a fost de acord imediat pentru că oricum își dorea demult o altă pisică. Chiar dacă și el mai scoate gheruțele uneori, până la urmă e pisică. Nu? Adică așa mai sunt pisicile.

Gabriela: În plus, suntem musafiri la ele în casă.

Maria: Da, da.

Gabriela: Care e povestea lui Loen și a lui Newman?

Maria: L-am luat pe Newman, motanul, când îl aveam deja pe Leon, câinele nostru blănos. Nu mi-am făcut nicio secundă griji că Golden-ul Retriever-ul familiei, o rasă foarte prietenoasă, ar mușcat vreodată. Istoria cu Newman este una foarte draguță. L-am luat de pe stradă, convinși fiind că Leon îl va accepta fără probleme. Așa s-a și întâmplat, dar spre marea uimire a întregii familii, totul a ajut loc foarte repede, fără perioada de acceptare. Când am ajuns în casă, prima chestie pe care motanul a făcut-o a fost să se ducă la Leon. S-a ghemuit în blana lui și a început să toarcă. Fiind pui, probabil a crezut că e mama lui, pentru că a rămas acolo o vreme. De atunci, Leon e prima ființă la care Newman apelează când vrea afecțiune.

 

Gabriela: Cât a trecut de atunci?

Maria: Doi ani. Sunt prieteni la cataramă, deși motanul îl mai atacă pe Leon. Leon, pe el, niciodată.

Gabriela: Cum ajungi să înțelegi un animăluț?

Maria: Îi observi reacțiile, vezi de ce are nevoie. Nu e ca și cum pisicile, câinii sau caii, de exemplu, sunt animale agresive. Sunt doar ființe, la fel ca și noi, care au nevoie de propriul spațiu. Cred că fiecare animal are personalitatea lui.

Gabriela: Ai avut toată copilăria ta animale în casă?

Maria: Da, multe și diferite: un porumbel, un arici, un pește, un canar, două pisici și un câine.

Gabriela: Te-au ajutat vreodată?

Maria: Da, sigur. De exemplu, când aveam vreo 10 ani, îmi era frică de întuneric. Începusem să rămân singură acasă și nu îmi convenea deloc. Îi spuneam mamei: „Ah, iar mă lași singură”… Ea îmi răspundea mereu: „Cum adică? Nu ești singură, ești cu Leon. Uite, el te păzește!”. Chiar dacă știam că nu este câine de pază, este mai degrabă inocent și drăguț, am avut mereu un sentiment de protecție când rămâneam singuri acasă. Nu mă mai simțeam singură.

Mi se întâmplă să intru în casele unor oameni care nu au animale și să simt un fel de gol. Pur și simplu e pustiu, parcă lipsește ceva.

Gabriela: Te ai gândit vreodată la ideea de a te face bine pentru că mângâi un animal? Sau pentru că le iei pe a le tale în brațe? Sau pentru că îți plimbi câinele?

Maria: Da, chiar m am gândit la asta. Animalele sunt inocente, drăguțe și simți că te iubesc. Cum vorbeam și de golul acela din casă. Observ că ambele mele animale îmi preiau starea. De exemplu, când sunt tristă, ambele mele animale încep să se poarte mai ciudat. Apoi vin să mă consoleze. Câinele meu vine și se așează pe mine, vine și mă miroase, mă pupă, vine cu o jucărie, face ceva ca să ma amuze. E o relație foarte frumoasă.

Gabriela: Ai putea să trăiești fără animale?

Maria: Da, aș putea. Dar nu vreau. M-aș simți, într‑un fel, jumate.

 

Mulțumim mult, Maria pentru toate aceste cuvinte frumoase pentru prietenii tăi necuvântători!

Profesoricucodita.ro este o platformă educațională susținută de ANIMAX și inițiată de Asociația Edulier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *