Câinii, terapie anti-stres de mare succes

Foarte mulți oameni iubesc câinii, dar nu toți dețin unul. Dacă ar fi să îi întrebăm pe cei care nu au dar și-ar dori, care este totuși motivul pentru care nu fac acest pas, cei mai mulți dintre ei ar răspunde: ”Pentru că nu am cu cine să îl las câtă vreme sunt la serviciu”. Problema este, categoric, reală. Rareori programul de muncă al unui angajat este de exact opt ore… Și chiar așa să fie, dacă mai socotim și orele pierdute în trafic, nouă sau zece ore sunt prea multe pentru câinele lăsat singur acasă, închis în apartament. Posibilitatea să îți iei câinele la locul de muncă?! Cine a mai pomenit la noi așa ceva? La noi, nu. La americani, da!

Companii de mare succes precum Google, Amazon, P&G sau Ben&Jerry sunt de notorietate în Statele Unite pentru politicile prietenoase privind angajații și filosofia lor de muncă. La ei este de preferat ca un angajat să fie cât mai relaxat pentru a da randament și cât mai sănătos pentru a nu avea nevoie de frecvente concedii medicale și nici de prime mari de asigurări de sănătate. Și s-a găsit soluția avantajoasă atât pentru angajatori cât și pentru angajați: unii au permis angajaților să vină la muncă împreună cu câinele, iar alții au apelat la câinii de terapie, știute fiind beneficiile care există în acest parteneriat. Rezultatele? Excepționale! Stresul la locul de muncă a dispărut iar randamentul a crescut.

Un studiu al Universității Virginia Commonwealth, publicat în primăvara anului 2012, a ajuns la concluzia că angajații care își aduc câinii la muncă au niveluri mai scăzute ale cortizolului, hormonul care provoacă stresul. Studiul a fost efectuat la o firmă din Carolina de Nord, unde ”lucrau” zilnic 20-30 de câini. Gesturile mici și aparent neînsemnate, cum ar fi mângâierea câinelui, pot crește nivelul oxitocinei și pot scădea producția de cortizol. Un nivel redus de stres menține tensiunea arterială la valori scăzute, ceea ce ține la distanță și eventualele probleme cardiace. Deci cine are de câștigat dacă angajatul își are cel mai bun prieten prin preajmă atunci când este la serviciu? Toată lumea. Dar asta zic americanii. Noi…

Young woman petting dog at office desk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *