Dragoste și încredere, schimb pe schimb

Potrivit specialiștilor, cele mai potrivite rase de câini folosite în terapia asistată de animale sunt golden retriver și labrador retriver, al căror temperament este aproape perfect pentru o astfel de activitate. Aceeași specialiști, însă, recunosc faptul că apartenența câinelui terapeut la o anumită rasă nu este o condiție obligatorie, altele fiind elementele cu adevărat importante.

În susținerea acestei afirmații vă dăm exemplul primului proiect de terapie asistată de animale introdus la noi, în anul 2004, de către Vier Pfoten România. În cadrul proiectului ”Câini pentru oameni”, Vier Pfoten a folosit câini fără stăpân, care, special antrenați, s-au descurcat admirabil în a lucra cu copii cu sindrom Down.

Ce a făcut ca acest proiect să aibă succes, deși mulți probabil că au fost atunci sceptici? Explicația este foarte simplă. Atât copilul cât și câinele au primit exact acele lucruri de care aveau nevoie.

Copiii incluși în program, care erau vizitați săptămânal de câinele terapeut și instructorul acestuia – mereu aceeași echipă –, au învățat să hrănească și să-l răsplătească pe prietenul patruped, ceea ce a creat o legătură afectivă între ei doi. În plus, în cadrul întâlnirilor aveau loc activități fără potențial de eșec pentru copii, ceea ce le-a redat acestora aprecierea de sine.

Psihologii care au urmărit evoluția copiilor pe parcursul programului au constatat că micuții acționau cu tot mai multă încredere în sine, nivelul de agresivitate era în scădere, capacitatea de concentrare era tot mai mare, iar responsabilitatea și adaptarea la situațiile cotidiene, o realitate evidentă. De cealaltă parte – pentru că efectele benefice s-au reflectat atât asupra copiilor cât și a animalelor -, câinii au primit afecțiunea și considerația pe care nu o mai primiseră până atunci, ceea ce a făcut ca ambele categorii să fie avantajate de pe urma acestui proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *