Și noi avem câinii pentru lectură!

Pentru cei mai mulți dintre copii, învățarea procesului de citire – fundamental de altfel – este ceva natural. Pentru alții, însă, dobândirea acestei priceperi este descurajantă. Și extrem de frustrantă pentru părinți… Cum să faci ca să treci de acest hop? Americanii au găsit răspunsul: folosind câinii terapeuți.

Povestea a început în 1999. Inițial, aceștia ”profesau” într-o bibliotecă din Salt Lake City, fiind la dispoziția copiilor dar și a adulților cu această tulburare. În timpul ședințelor de lectură, copilul și părintele său se așezau confortabil pe o pernă sau direct pe podea, într-un colț al încăperii. Copilul își alegea o carte, dar la fel de bine putea face și câinele acest lucru. Cu cartea ținută la verticală, copilul începea să citească, iar câinele terapeut era ”ochi și urechi” la el, fiindu-i cel mai bun ascultător din câți pot exista. În prezența lui, copilul nu se simțea nici jenat și nici umilit pentru problema pe care o avea în a citi, și asta pentru că animalul nu ceartă, nu judecă și nici nu râde de neputința lui. Doar îl ascultă cu atenție, fiind cel mai blând auditoriu. De cele mai multe ori copilul avea sentimentul că el îl învață pe câine să citească, însă, de fapt, câștigul era al lui.

Programul s-a extins cu repeziciune în toată America, mii de câini și voluntari împrumutându-și unii urechile iar ceilalți timpul liber pentru a ajuta copiii să citească. Iar beneficiarii erau diverși, nu doar copii cu tulburări de citire. În școli, de exemplu, pentru a-i împrieteni pe cei mici cu lectura și a-i face să iubească sincer cărțile, exista un program în care dimineața, timp de 30 de minute înainte de începerea cursurilor, copiii le puteau citi ”câinilor de lectură”. Succesul acestui program i-a uimit până și pe inițiatorii lui, asaltați de cereri de la tot mai multe școli. Atât de multe încât există o listă de așteptare destul de lungă. Copiii sunt fericiți să vină cu jumătate de oră mai devreme la școală, numai pentru a le citi câinilor! Rezultatul? Testele de fluență au indicat accelerarea citirii de la nouă cuvinte pe minut la 24! Iar nivelul de lectură s-a triplat! Ce alte dovezi ar mai fi necesare?!

Și dacă americanii pot, noi de ce nu am putea? Că doar cei patru profesori cu codiță de la Edulier – Verdi, Mimi, Oscar si Kosem – au fost pregătiți să fie terapeuți și se descurcă admirabil!

FOTO: Verdi, Andreea și Povestea puiului de arici, citită pentru cei mai mici dintre pitici.

FOTO: Verdi ”la lucru”, în ora de lectură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *